Ida Røssland

Styrk imunforsvaret med ingefærshots

Eg har lenge tenkt på at eg sku ha laga ingefærshots til å ha i kjøleskapet. Det er jo så oppkvikkande, og ikkje minst bra for kroppen, med ein liten shot kvar morgon før jobb.😊  Også har det sjølvsagt går litt i glømmeboka, slikt som mykje gjer.. Men, forrige veke fekk hadde sjefen med seg heimebrygga ingefærte til oss, og då kom eg jo på kor godt det er med ingefær og måtte rett og slett komme meg på butikken å handle inn. Dessuten går vi jo hausten i møte, og vi har jo ikkje akkurat lyst å ligge sjuke 😏

Det eg har brukt er: 1 liter vatn , safta frå ei sitron og ei håndfull opphakka frisk ingefær.

Eg satte alt på kok, og lot det stå å trekke i vel 2 timar. Jo lengre det får stå å kose seg, jo meir smak vil ingefæren gi i frå seg. Eg måtte etterfylle med vatn etterkvart, sjølv om eg lot det trekke med lokk på panna.  Deretter helte eg alt over på ei tom glasflaske, fylte opp med vatn og satte det kjølig. Drikken skal kunne stå i kjøleskapet i vel 1 mnd, men drikk den heller opp og lag ein ny. 😊

Det smakar sterkt og godt, og eg kan nesten kjenne at eg blir friskare av dette 😎  V var ikkje så veldig imponert over dette "heksebrygget" mitt, men eg klarte å få det i han to ganger før han satt seg på bakbeina... Men eg syns det er så godt at eg til og med har blanda det ut som saft og drukke det som tørstedrikk.😅  Neste gang trur eg at eg skal ha meir ingefær i og, kan vel aldri bli for mykje av det gode? 😄 

#heimelaga #shot #diy #oppskrift #ingefær #sitron #mat #drikke #reise #kvalme #gravid

Superenkle saftige rundstykker

Altså nam! Kven er det som ikkje liker ferske og varme rundstykker til frokostbordet? 😊  Det beste med desse rundstykka er at det tar totalt 30 min i fra start til du kan smøre pålegg på dei. Og ikkje minst er dei godt mettande, så du trenge bare 1-2 stk, så holde du langt utover dagen. 

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 100g lettkokte havregryn
  • 100g speltmjøl
  • 250g cottage cheese
  • 2 egg
  • litt salt

SAMSUNG CSC

Slik gjer du:

  1. Bland alle ingrediensene godt sammen i ein bolle. Bruk litt kraft så cottage cheesen blir litt most.
  2. Deigen du har no skal være litt klissete. Fordel 6 klattar rundt på eit steikebrett
  3. Steik på 200grader i 20 minutt, avkjøl på rist.

Og rundstykka er klare til å nytast med favorittpålegget på. Du kan fint spe på med litt andre typar frø, eller mjøl, alt etter kva du har tilgjengelig. 😊

SAMSUNG CSC

#oppskrift #rundstykker #frokost #student #studenttips #studentmat #matprat #middag #bake #baking #diy 

Heimelaga Indisk nanbrød

På torsdag kokkelerte eg lenge på kjøkkenet igjen. Eller lenge og lenge, men det føltes i alle fall lenge når alt skulle lagast fra bunnen av! Dette er faktisk første gang eg har prøvd meg på heimelaga nanbrød, og om eg skal få skryte så blei dei veldig gode! Oppskrifta fant eg på Trines Matblogg her😊

SAMSUNG CSC

Til 8 store nanbrød treng du:

 

TRINN 1

  • 15 g fersk gjær (eller 1/2 pakke tørrgjær)
  • 4 ss lunken mjelk
  • 2 ss sukker

 

TRINN 2

  • 450 g mjøl
  • 1/2 ss bakepulver
  • 1/2 ts salt
  • 1,5 dl mjelk
  • 1,5 dl yoghurt naturell
  • 1 egg, vispa
  • 2 ss smelta smør

 

TIL PENSLING

  • Smelta smør
  • Frisk hakka koriander, eller anna krydder. Eg hadde kvitløkskrydder på.

 

SAMSUNG CSC

I full gang med nanbrødbaking og Indisk Korma, oppskrift HER

 

Slik gjer du:

  •  Bland gjær, lunka mjelk og sukker og la blandinga stå lunt til den begynner å skumme. Dette tar nåken minutt.
  •  Bland alt det tørre i bakebollen, tilsett gjærblandinga, mjelk, egg, smør og yoghurt. Blandt godt. Har du kjøkkenmaskin kan du bruke eltekroken i nåken minutt. La deigen heve i ca ein time, til dobbel størrelse.
  • Sett ovnen på 275 °C og sett steikebrettet inni slik at det blir oppvarma. Du kan og ha full varme
  •  Smelt smør og bland inn med hakka krydder
  • Del deigen opp i 8 like store emner, og trill dei til bollar. Elt evt meir mjøl inn i deigen slik at den blir fast og enkel å jobbe med. Kjevle ut bollane til dei blir avlange flate brød, på ca 3-5 mm tjukkelse. Pensle brøda med koriandersmør og legg dei på den varme steikeplata. 

 

SAMSUNG CSC

 

  • Steik med ein gang midt i ovnen på 275 °C i ca 3-5 min . Oppskrifta seier maksimal temperatur eller grillfunksjon, men vi har ikkje så suuuper god ovn her borte så det har vi ikkje testa. Pass på så brøda ikkje blir svidd!
  • Avkjøl på rist og hold dei varme under eit kjøkkenhåndkle eller aluminiumsfolie til dei skal serverast. 

 

Brøda er heilt klart best ferske, men det er ingen problem å fryse og tine når dei trengs. 😊

 

SAMSUNG CSC

Nåken av brøda fekk eit eller to minutt for lenge inni ovnen, men var fortsatt gode. Eg hadde og kvitløkskrydder på dei til høgre. Neste gang kjem eg nok til å hakke opp kvitløk å smøre på med korianderen. Yum!

SAMSUNG CSC

Så, er du frista til å prøve? For det var absolutt ikkje så hokkus pokkus som eg hadde innbilt meg! Dessuten har eg 6 heimelaga nanbrød liggande i frysen, så eg enkelt kan ta opp neste gang vi skal ha indisk middag ✌️  Og, det viktigaste av alt! Dei var bedre på smak enn dei ein kjøper på butikken 

SAMSUNG CSC

Finn oppskrifta her: http://trinesmatblogg.no/2014/01/16/nan-med-koriander/

#oppskrift #mat #middag #matprat #matblogg #kvelds #indisk #matbloggen #reise #india #heimelaga #hjemmelaget #bake #kokk

Oppskrift: Mona ´s indiske korma

Er det nåke Mona kan, så er det indisk.😊  Eg har aldri sett nåken ha så masse forskjellig krydder i skapet, og i tillegg bruke det. Eg har alltid tenkt at indisk er så vanskelig å lage i fra bunnen av, men det er jo absolutt sant det ho seier, at om ein bare har krydderet så er det jo superenkelt å lage indisk! ✌️ Greit nok det tok litt tid, men til ein så god middag så var det verdt det. Neste gang eg skal lage, så skal eg hive sammen dobbel porsjon og fryse ned.  Eg lagte og denne retten vegetar, men det er bare å tilsette kylling om ein ønsker det. Då treng ein ikkje sååå mykje kikerter i 😊

SAMSUNG CSC

Ja, ingredienslista kan sjå litt skummel ut.. Men så verdt det!

Du treng (4 porsjoner) :

  • 3 dl kikerter (1 boks) Eg brukte to stk, siden eg ikkje tilsatte andre grønnsaker.
  • 2 dl cashewnøtter
  • 1 løk
  • 2 cm ingefær
  • 7 dl grønnsakskraft, eller vatn kokt opp med grønnsaksbuljong
  • 2 ss olje til steiking
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 ts korianderkrydder
  • 1 ts garam masala
  • 1 ts salt
  • Pepper
  • 1 ss tomatpure
  • 2 dl kokosmelk
  • 1 lime
  • Frisk koriander
  • Andre grønnsaker etter ønske. Feks potet, blomkål, brokkoli. Ferdigkokt.

 

 

Slik gjer du:

  1. Bløytlegg cashewnøttene i ca. 1 time.
  2. (Ønsker du flere grønnsaker i retten, kutt de opp og  sett på kok)
  3. Skyll kikertene til skummet forsvinn.
  4. Rens løk, kvitløk og ingefær, og kjør det deretter så jevnt du greier i en kjøkkenmaskin. Ha blandinga over i ei lita skål.
  5. Kjør cashewnøttene med halvparten av grønnsakskrafta heilt jevnt i kjøkkenmaskinen. Dette tar nåken minutt, så vær tålmodig. Desto jevnere du får dette desto bedre konsistens får du på sausen.
  6. Varm opp olje i ei gryte. Ha i løkblandinga og steik den i nåken minutt mens du vender på den.
  7. Ha i paprikapulver, korianderkrydder, garam masala, salt og pepper. Rør det sammen og la det surre i nåken minutt.
  8. Ha i resten av grønnsakskrafta, tomatpure og kokosmelk, og skvis i safta fra limen. La det koke opp.
  9. Bland deretter i cashewpureen. La det småkoke i 10 min.
  10. Tilsett kikertene (eventuelt de andre grønnsakene du ønsker) og la det koke i 10 min til, slik at kikertene blir gjennomvarme.
  11. Server med ris og finhakket koriander. Ha gjerne nanbrød til 

 

SAMSUNG CSC

Eg fekk ein stor porsjon ut av dette, så er kunne fryse ned restane. Det blei faktisk veldig godt når eg varma det opp igjen og. 😊

SAMSUNG CSC

#matprat #middag #student #godmat #oppskrift #indisk #india #hjemmelaget #godmat #enkelmat
 

Oppskrift: Ost og Skinkehorn

Tipp kven som har stått på kjøkkenet i fleire timar å bakt skinkehorn både med og uten gluten då! 🙋‍♀️ Tante- og onkel-ungane våre komme på besøk i dag, og etter ein lang flyreise kan det være godt med litt skikkelig mat for dei små kroppane deiras. Om dei er etande er nå ein anna sak, eg kan ikkje sei eg er den flinkaste med glutenfri bakst, så eg juksa å brukte ein ferdig pizzabunnpakke. Vel, det blei virkelig ikkje slik eg hadde tenkt. But hey, da e vel tanken som telle e da ikkje? 😅

SAMSUNG CSC

Etter eg hadde baka dei glutenfrie horna, satt eg i gang med den andre varianten. Denne oppskrifta fant eg på Matprat, men eg erstatta 50% av kveitemjølet med grovt mjøl. Litt meir for magen å jobbe med er jo bare bra! 😋

Du treng:

  • 1 kg mjøl. Eg hadde 50/50 med grovt og fint.
  • 1 pose tørrgjær
  • 2 ss sukker
  • 1 ts salt
  • 65 g smør
  • 3 dl vatn
  • 21dl melk

Fyll:

  • Tomatpure/ tomatsaus
  • Skinke
  • Mais
  • Ost

Slik gjer du:

  • Bland alt det tørre i ein bolle. Smelt smør, ha i væske og varm det til 37 °C. Tilsett litt og litt mjøl, og rør sammen til ein deig. Har du kjøkkenmaskin kan du bruke den, om ikkje bruker du bare henda. Bruker du henda bør du holde igjen litt mjøl. 
  • La deigen heve under eit kjøkkenhåndkle i ca 1 time.
  • Del deigen i tre emner, og kjevle ut tre runde pizzadeigar. Del dei i 8 like store pizastykker. Ha 1 ss tomatpure på kvar av stykkene og strø på litt anna fyll.

  • Rull kvar trekant sammen med den breiaste delen først.
  • Legg horma på eit steikebrett med bakepapir og la dei etterheve i ca 20 min.
  • Pensle horna med vispa egg og strø øve litt sesamfrø. Steik på 200 °C i 15-20 minutt, eller til dei er gyldne. Avkjøl på rist.

Du kan fint fryse ein del av desse horna, og ta dei opp når du ønsker. Hiv dei gjerne litt i steikeovnen, eller mikroen så dei får litt lunk i seg, dei er best då  😋  Eg har i alle fall stått å ete litt for mange horn etter kvar som dei har komt rykande ferske ut av ovnen 😅  Finnes det i heile tatt nåke bedre enn fersk gjærbakst?

SAMSUNG CSC

#oppskrift #matprat #horn #middag #snacks #student #studentmat #kvelds #mat #bakst 

Oppskrift: Mini calzone med krema spicy kylling

Til ein av årets største happeninger her i USA, nemlig Super Bowl, så laga eg innbakte minicalzone til å ta med på festen. vi var ein liten gjeng som var samla hos Linda og Eirik for anledningen.😄  Denne oppskrifta blei veldig sånn ca.. Eg fant oppskrifta på ei amerikansk side og siden vi ikkje bruker samme måleenhet, kan det bli litt forskjell. Men eg har prøvd å oversette så godt eg kan. Legg du godviljen til kan du sjå at dei skal ligne på ein amerikansk fotball og!😉

Du treng:

  • 0,5 dl Philadelphia 
  • 0,5 dl Hot chili sauce. Ta gjerne ein som er litt spicy, då den blir temma ned med kremosten.
  • 3 dl strimla kylling
  • 1,5 dl revet kvitost
  • 16 sirklar butterdeig eller vanlig pizzadeig. Kutt ut ved bruk av eit stort vinglas.

Slik går du fram:

  • Sett steikeovnen på 180 grader, eller den temperaturen du treng til deigen. 
  • Bland kremost og hotsauce jevnt sammen. Tilsett strimla kylling og revet ost, bland godt.
  • Stikk ut rundinger av deigen, tilsett ei ss kyllingrøre på kvar av rundingane og brett i to. Slik at det blir ein halvmåne.
  • Bruk gaffelen til å "lukke" rundt kantane.

  • Kutt ein bein kant ved å bruke eit pizzahjul.
  • Legg på bakebrett, pensle med vispa egg og mjelk.

  • Steikes i 16-19 min midt i ovnenen til dei er gyldne.
  • Bland litt kremost og mjelk sammen, slik at det er mulig å presse ut av ein pose. Legg blandinga i ein sprøytepose og tegn opp mønster.

Serveres varme eller kalde med hotsauce og ranch dip. Du kan og tilsette meir hotsaus, om du likar den veldig spicy. Det er bare å prøve seg fram!

HER kan du finne den originale oppskrifta, om du skal befinne deg utanfor Norges landegrenser :)

#oppskrift #mat #tapas #middag #calzone #fingermat #matprat  #studentmat #enkelmiddag #nrkmat 

Oppskrift: Heimelaga sursøt saus

Kvar gang eg har gått forbi sitrontrær og appelsintrær i nabolaget her har eg tenkt at "når dei er modne og klare, då skal eg banke på døra til folk å spør om eg kan få nåken". Bare tenkt for ein luksus då? Appelsiner, sitron, grapefrukt og lignande, heilt ferskt på eit tre i hagen! I så fall, eg var på yoga ein dag, og då sto det ein pose med nyplukka sitron, og ein med nyplukka chili! Siden det var siste yogatime for dagen, og ingen andre ville ha, tok eg med meg resten heim. Eg fekk til og med delt litt med ei anna i gruppa her, Linda, siden eg og ho har snakka om desse ferske sitronene. Ho blei så glad 😊  Sitronene brukte eg oppskjært i vatn, mens chilien laga eg ein god sursøt saus av!   Innspirasjon/oppskrift til sausen fant eg her .

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 2 Raude chili
  • 3 fedd kvitløk
  • 0,5 dl eddik
  • 2,5 dl vatn
  • 1 ts salt
  • 100 gram sukker (Kan fint bruke mindre. Bare å prøve seg litt fram underveis.)
  • 1 ss maizena blanda ut i litt kaldt vatn

 

Slik gjer du:

  • Kutt opp chilien og fjern store deler av frøa. Kor masse frø du har i avhenger av kor sterk sausen blir. 
  • Ha alle ingrediensene utenom maizena i ein stavmikser og kjør til chilli og kvitløk er finhakka. Ha sausen over i ei panne, og la det småkoke i 10-15 min.
  • Mens sausen koker, hell forsiktig maizena blaninga i til du får ein passelig konsistens. Ikkje bruk for mykje, då sausen vil stivne enda meir når den kjølner.
  • Ps: eg juksa litt med fargen, då min saus blei heilt blank.. Brukte litt kondittorfarge eg då 🙈  Kanskje den blei blank pga typen chili? Ikkje veit eg.
  • Oppbevar sausen i eit tett glas eller boks i kjøleskapet, og server!

 

SAMSUNG CSC

#diy #oppskrift #saus #matprat #nrkmat #matblogg #matbloggen #tips #tipsogtriks #kreativ

Oppskrift: Klissete kyllingklubber!

På fredag var alle vi Norske damene som er samla her i Phoenix invitert til tapasaften heime hos ei. Alle skulle ta med ser ein liten rett kvar, så vi kunne plukke. Eg tenkte at det hadde jo vært veldig greit å tatt med eit fat med ferdig oppkutta grønsaker, men så har eg jo absolutt tid til å dille litt på kjøkkenet , så koffor ikkje? Valget falt på nåke så amerikansk som kyllingvinger og klubber. Ikkje med buffalosmak, men med ein søt smak. Og når eg først var i gang så lagde eg klart til Vegard og, så han hadde å kosa seg med på kvelden. Han fekk riktig nok buffalo og. 😊

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 10-12 kyllingvinger/klubber. 
  • 1/2 dl soyasaus
  • 1/2 dl kinesisk bbq-saus
  • 1/2 dl flytande honning
  • 3 fedd kvitløk, revet eller finhakka
  • 1 ss revet ingefær
  • 1-2 ts maizena
  • Sesamfrø

SAMSUNG CSC

Slik gjer du:

  • Bland soyasaus, bbq-saus, honning, kvitløk og ingefær i ein pose. Tilsett kyllinge og rist godt slik at alle blir dekka av marinaden. La dei ligge i kjøleskapet over natta. (1 time kan være nok og, men dei blir bedre til lenger dei ligg i marinaden).
  • Ta 2/3 av sausen i ei lita panne og gjer den tjukkare ved hjelp av maizena. (Oppkok og utvatna maizena rørt ut).
  • I ei ildfast form/steikebrett med folie, fordel kyllingen og sausen, steik på 200 °C i ca 30 minutter, eller til dei er ferdigsteikte. Snu på dei underveis, slik at dei blir jevnt steikt.  (Eg måtte steike våre i ein evighet, siden det ikkje er over og undervarme på ovnen her i usa...)
  • Når dei er ferdige, strø litt sesamfrøover og server!

SAMSUNG CSC

Ja, det ser litt mindre delikat ut når kyllingen litt i pose til marinering, men såå godt det blei etterpå! Her er buffalo til venstre og klissete kyllingklubber til høgre.😊

SAMSUNG CSC

Oppskrifta fant eg på NRK sine sider, men eg måtte gjere litt endringar då sausen blei alt for rennande.. Her er linken.

#oppskrift #tapas #tapastips #hjemmelaget #heimelaga #middag #snacks #kylling #nrkmat #matprat

Oppskrift: Brokkolisalat

Altså, om du ikkje har smaka brokkolisalat så er det virkelig å anbefale! Det er veldig godt til feks grillmat, kylling eller som tilbehør på tapasbordet. Eg og Linda lagte brokkolisalat som vi tok med oss på ein grillkveld vi hadde hos John i Florida, og det blei veldig godt tatt i mot av både Nordmenn og Amerikanera! 😊  Kanskje ikkje riktig tidspunkt å dele tilbehør til grillmat i januar, men vi grilla på lørdag vi! Så her er det heilt passande 😆

Eg har tidligare laga blomkålsalat, som og er litt i samme gata. Oppskrift på den finn du HER.

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • Ønska mengde rå brokkoli 
  • Ønska mengde rødløk
  • 3 ss creme fraiche
  • 1-2 ss majones
  • 1 ts eplecider eddik
  • Sukker
  • Sitronsaft
  • Bacon
  • Tranebær eller rosiner.

 

Slik gjer du:

  • Kutt opp brokkolien i små bukettar og rødløken i små bitar.
  • Bland brokkoli, rødløk, steikt bacon og tranebær/rosiner i ei skål.
  • Bland ønska creme fraich og majones i ei skål. Tilsett litt eplecidereddik og sitronsaft etter ønske. Her må du nesten prøve deg fram og smake. Du kan følge oppskrifta over, eller bare ta det litt på kva smak du likar. Eg har veldig lite majones i, og masse sitron, mens mange andre oppskrifter har 50/50 med majones og creme fraich. Du kan og tilsette litt sukker i denne blandinga om du vil. Når du er fornøyd med dressingen blander du ønska mengde med brokkoliblandingen. 
  • Smak til med salt og pepper om det er nødvendig.


SAMSUNG CSC

#oppskrift #Mat #matbloggen #grillmat #grill #sommer #tilbehør #salat #billigmat #sunnmat #godmat #yummi #yummiinmytummy #matprat #matglede

Heimelaga blomkålsuppe på gamlemåten!

Eg ser stadig fleire og fleire blomkåloppskrifter som går ut på at du skal mose heile blomkålen i suppa, slik at det blir ein jevn konsistens. Personlig så synes eg ikkje det er skikkelig blomkålsuppe, men meir utvatna stuing/mos. Eg likar blomkålsuppa best slik mamma og besto alltid har laga den til meg, rennande med små bukettar av blomkål i.👌👌 Og spesielt godt er det med slik mat som dette når ein er i utlandet! 😋

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 1 stk stor blomkål
  • 1 -1,5 l vatn
  • 2 ts salt
  • 1 ss smør
  • 2 ss Kveitemjøl
  • 1,5 dl Matfløyte
  • Du kan ha i ein halv terning med buljong.

 

Slik gjer du:

  • Skjær blomkålen i små bukettar og kok opp med salt. 
  • Lag jevning med smør og mjøl. --> Ta smør og mjøl i ei panne og rør rundt med ein visp til det blir fast. Spe deretter med blomkålkrafta. La dette koke i 3-4 minutt slik at mjølsmaken forsvinn.
  • Tilsett fløyte og krydder. Du kan bruke salt, pepper, muskatt, evt buljong. Kok opp på nytt. 
  • Legg blomkålen i suppa og server gjerne med sprøsteikt bacon og rundstykke.

 

SAMSUNG CSC

#oppskrift #usa #norskmat #billigmat #billigmiddag #studentmat #matifarta #blomkål #blomkålsuppe

Oppskrift: Sylterull, svinerull, rullepølse. Kjært barn har mange navn..

Eg innsåg egentlig ganske tidlig at denne jula kom til å bli litt annerledes enn når vi er i Norge. Ikkje får eg feire med pappa, ikkje får eg møte alle i familien i juleselskap, ikkje får vi gå på julegraut hos onkel og ikkje får vi julepålegg og sylteflesk av farmor og besto. Det var då egentlig kun ein ting vi kunne gjere, det var å prøve å lage vårt eige julepålegg... Egentlig så hadde verken eg eller Vegard trua på det, men fant ut at vi måtte prøve uansett.

Etter å ha brukt ein halvtime på å oversette alle kryddera fra norsk til engelsk, reiste vi i butikken for å finne ingrediensar. Det første hinderet fekk vi i kjøttdisken, når slaktaren ikkje hadde hørt om buklist eller sylteflesk.. På engelsk heiter det Pork skirtVi forklarte han kva vi skulle bruke det til, og han fant fram eit stort stykke Pork Loin, altså ein ytrefilet, med svor. Vi tenkte at det skada ikkje å prøve, det var jo tross alt gris med svor på. Og jaggu blei det ikkje bra! Så det er faktisk ikkje heilt umulig for oss unge å lage slike pålegg som kun besteforeldre kan😅

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 2 kg buklist eller sylteflesk (Vi brukte ytrefilet)
  • 6 ts salt
  • 2 ts pepper
  • 2 ts malt nellik
  • 1 ts malt allehånde
  • 2 ts malt ingefær
  • 6 ts gelatinpulver
  • Hyssing/ bomullstråd
  • Kjøkkenhåndkle

 

Slik gjer du:

  1. Del kjøttstykket slik at den blir eit stort stykke som heng sammen. Legg svorsida ned på benken. 

SAMSUNG CSC

2. Bland sammen krydderblandinga og gelantinpulver og fordel det jevnt over heile kjøttstykket. Gni det gjerne litt inn i kjøttet.

SAMSUNG CSC

3. Rull sammen kjøttstykket til ei pølse. Start rullinga på motsatt side av svoren, slik at svoren kjem ytterst på pølsa. Husk å rulle pølsa stramt og fast. Knyt deretter godt med hyssing rundt. 

SAMSUNG CSC

4. Rull pølsa i eit kjøkkenhådkle, og surr på nytt hyssing fast rundt. 

SAMSUNG CSC
5. Legg sylterullen i kokande vatn, kok opp og la trekke på 90°C i ca 1 1/2 - 2 timar, avhengig av størrelsen på rullen. 

6. Avkjøl rullen i ca 20 min før du legg den i press. Bruk bare fantasien når det gjeld å legge pølsa i press. Eg brukte ein stor pakke med mjøl++. Auk presset opp til ca 6 kg etterkvart som rullen avkjøles.  La den ligge i press i minst eit døgn. (Vår låg øve helga).

SAMSUNG CSC

7. Er sylterullen litt lite salt, kan den leggast i saltlake i 1-2 døgn. Dette var ikkje nødvendig for oss, då vi syns det var nok krydder på.

SAMSUNG CSC

Og resultatet blei mykje bedre enn forventa! Og ikkje minst blei det godkjent av Vegard. Han var egentlig meir skeptisk enn meg til å begynne med, siden han elskar julepålegget som farmor lagar til dei. Heldigvis var dette ein god erstatting sa han. Så her er det bare komme seg på butikken! 😊

#diy #oppskrift #jul #christmas #svinerull #rullepølse #mat  

Oppskrift: Chili Con Carne

Eg har egentlig aldri likt bønner nåke godt. Det er vel nåke med laken dei ligg i og hermetikkboksen som gjer meg frysningar nedøve ryggen.. Men tidligare i sommar var eg på besøk hos Mona, og det fekk eg servert chili con carne vegetar, altså kun med mange forskjellige typar bønner i. Og det var jo overraskande godt, så det fant eg ut at eg skulle prøve meg på ein gang i framtida. No var tida tydeligvis komme, og godt blei det! Vegard kunne ikkje heilt forstå at eg sto å lagde middag med bønner i, då eg for litt øve eit år siden nesten freaka heilt ut når han hadde ein boks med bønner på nachosen... Jaja, vi vokse vel alle sammen ;)

SAMSUNG CSC

Oppskrifta fant eg på Matprat.no, men eg har gjort nåken endringar slik at den ikkje blei for sterk. Den egnar seg fortsatt til seine haustkveldar, for eg kan virkelig skrive under på at den varma godt! 

Du treng:

  • 400 g kjøttdeig eller karbonadedeig
  • 2 ss margarin eller olje til steiking
  • 1 stk finhakka løk
  • 2 båt finhakka kvitløk
  • 1 stk finhakka grøn chili, eller raud chili
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 1 boks raude bønner (eller chilibønner)
  • 1 stk raud paprika i betar
  • 1 båt grøn paprika i betar
  • 112 ts chilipulver
  • 12 ts malt spisskummen
  • 12 ts salt

 

SAMSUNG CSC

Slik gjer du:

  1. Ha margarin eller olje i en varm gryte. Vent til margarinen slutter å bruse, og brun kjøttdeig i to omganger sammen med løk, hvitløk og chili.
  2. Hell over hermetisk tomat og la det surre i 3-4 minutter.
  3. Bland inn bønner, paprika og krydder. La det koke et par minutter og smak til med salt.
  4. Server med kvitløksbrød og evt ris.

SAMSUNG CSC

Voila! Enkel, kjapp og billig middag på 1, 2, 3!

SAMSUNG CSC

Har du smakt Chili Con Carne før? :)
 

#middag #matprat #studentmat #oppskrift #enkelmat #godmat #billigmat #godtno

Oppskrift: Ovnsbakte kokebanan-chips

Kva er kokebanan? Det tenkte eg og når eg såg denne frukta/grønnsaken på butikken. Når eg har sett den på innvandrerbutikken i Kristiansand så har eg egentlig bare tenkt at det har vært ei massiv og umoden banan. Men etter at eg kom øve denne bloggen så fant eg ut at dette måtte eg gje eit forsøk. Eg er veldig for å teste nye typar grønnsaker og frukt, så Vegard blei faktisk ikkje litt overraska når eg kom heim med denne eine massive banana her. Han bare himla litt med augene og lurte på ka nytt eg skulle prøve no.. :p

SAMSUNG CSC

Kokebanan er ikkje som ei vanlig banan. Den er stor, grønn og kan reknast meir som ein grønnsak enn ein frukt. Den kan heller ikkje etast rå, og bør då varmebehandlast ved å enten bli grilla, kokt, steikt eller frityrsteikt. I Norge har eg aldri før sett kokebanan på vanlig matbutikk, så eg tipper ein må på ein innvandrerbutikk eller spesialbutikk for å få tak i den.  

Skallet er ganske hardt, og vanskelig å ta av, så dette må skjærast forsiktig av. Kokebanan passar visst og godt til kjøtt og kylling, om ein tilbereder den som feks søtpotet. Den kan og minnast om søtpotet i smaken. Kokebanan inneholder og meir energi enn ei vanlig banan, og den er full av A-vitamin, C-vitamin og mineraler. 

  • Skrell kokebanana ved å kutte av begge endane og snitt skallet på langs.
  • Skjær kokebanana i tynne skiver med ein ostehøvel eller mandoling. Ein kniv fungerer og bra, men pass på at skivene blir ca like store.

SAMSUNG CSC

  • Legg skivene i ein plastpose og hell oppi litt olje og valgfritt krydder. Rist posen til krydderet og olja er fordelt. 
  • Legg skivene utover på ei langpanne. Pass på at dei ikkje ligg oppå kvarandre. Strø gjerne litt meir krydder på.
  • Sett inn i ovnen på 200 grader.

SAMSUNG CSC

  • Ta brettet etter 8 minutter og snu skivene. No kan du krydre den andre sida meir om du vil.
  • Steik deretter i nye 8 min, men pass på så dei ikkje blir svidd. Dei skal være gyldne.
  • La dei kjøle seg litt ned før du serverer dei. Dei er best når dei er lunka. Server som chips, eller som tilbehør til anna middag.

SAMSUNG CSC

Chipsen var god den, men hadde det ikkje vært for krydderet så trur eg ikkje den hadde smakt så veldig mykje.. Eg merka og forskjell på bitane som var litt bedre steikt, då dei var sprø og gode, kontra dei som var litt tjukkare som var mjuke inni og sprø utpå. Kan anbefalast å testast! Men pass på, kokebanan er ikkje kalorifattig kost. På100 gram inneheld den ca 120 kcal. Dette er nok og årsaken til at den er ein viktig basisvare i mange menneskers kosthold.

SAMSUNG CSC

#Oppskrift #chips #kokebanan #grønnsak #matprat #snacks #kos #høst #sunnmat #sunnhet

A pancake kind of day

SAMSUNG CSC

Woop! Etter 3 veker som Amerikanera har vi endelig fått laga oss den første skikkelige Amerikanske frokosten, nemlig pannekaker og sirup! Vi bur jo på ein ganske "liten" plass med kun 22 000 innbyggera no, så vi har ikkje heilt den storbyfølelsen, og stresset det medfører seg, rundt oss kvar dag. Vi har då heller ingen skikkelig Amerikansk diner innen gåavstand, så ein slik frokost må vi då lage sjølv. Kanskje like greit egentlig ;)

SAMSUNG CSC

Vegard i full sving!

Vi kjøpte sjølvsagt pannekaker og sirup frå Aunt Jemima, eit velkjent merke på verdensbasis. Eg er ikkje så veldig fan av sirup på pannekaker (siden eg innerst inne veit at det er flytande sukker...), men denne lett-versjonen her kunne eg ete ei pannekake med. 

SAMSUNG CSC

Mmmm, sjå kor deilig! Neste gang, altså ei god stund til, så trur eg eg heller skal ha pannekaker med Nutella og jordbær! <3 Ikkje akkurat kvardagskost det heller!

SAMSUNG CSC

#frokost #pannekaker #oppskrift #usa #utlandet #matprat

Oppskrift: Heimelaga müsli med bær

SAMSUNG CSC

Det første eg hadde lyst å bake/lage når eg kom fram til USA var heimelaga müsli. Som ein kan tenke seg, så er det aller meste av frokostblanding osv fullt av sukker og glukose.. Det er godt å kunne ha litt kontroll øve kva ein puttar i kroppen sin, sjølv om ein bur her borte, så eg er gla eg fant ein butikk som solgte ingrediensane eg trengte.

Eg hadde ikkje nåken spesiell oppskrift eg fulgte, eg bare kjøpte forskjellige typar frø/gryn på Whole Foods, og blanda sammen. Varm og opp ca 3 ss kokosolje og 3 ss sirup eller honning på svak varme. Bland sammen alle ingrediensane, og tilpass med fuktigheten. Det skal ikkje være veldig mykje fuktighet, men slik at heile blandinga er litt fuktig. Steik på 180 grader i 15-20 min. Hugs å røre rundt i langpanna underveis i steikinga, og pass på at det ikkje blir svidd. 

Eg hadde og i tranebær, kokos, rosiner og mykje kanel i tillegg. Dette gir ekstra god smak :)

SAMSUNG CSC

Perfekt gylden farge.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
 

Her er oppskrifta til ein anna musli eg har laga tidligare. 

#oppskrift #musli #granola #matprat #studentmat #frokost

Oppskrift: Kokos- og limeis

SAMSUNG CSC

Kokos er nok ein av favorittane til Vegard, ikkje skjønner eg det.. Men, god kone som eg er fant eg ut at eg ville prøve å lage kokosis til han! Eg tenkte at om eg heiv i lime så kunne isen kanskje bli litt frisk og god. Om du ser nøye på isane så ser du at dei har skilt seg litt på midten.. Så neste gang trur eg at eg kjem til å bruke lett kokosmjelk slik at det ikkje skiller seg slik :)

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 1 boks (4 dl) kokosmelk
  • 1,5 ss kokosmasse
  • 4 ss sukker
  • safta og raspa skall av ein lime
  • 0,5 dl vatn

Slik gjer du:

  • Bland vatn, sukker og kokosmasse og kok opp til sukkeret er oppløyst. Avkjøl (om du har tid)
  • Tilsett kokosmelk, limesaft og limeskal og rør godt. Få vekk evt klumpar som er i kokosmelka. 
  • Hell over i isformer eller boks. La stå i frys i alle fall ein par timar til dei er stivna

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC

#is #sommer #godtno #matprat #friskis #kokosis #kokos #sommer #summer #oppskrift

Oppskrift: Lime og kokkos-is!

I fjor var eg så lur å kjøpte meg isformer på ikea, så det kan vel være ein ide å ta dei i bruk no. Vegard elskar kokos, så eg tenkte eg skulle prøve å lage heimelaga kokosis. Dei blei nesten suksessfulle, men om ein ser svært nært på bildet så kan ein sjå at kokosmjelka har skilt seg. Så neste gang vil eg nok velge å ikkje bruke den tjukke delen av kokosen, og kun den tynne. Her kjem i alle fall oppskrifta:

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 1 dl vatn
  • 2 ss kokosmasse
  • 4 ss sukker (her kan du ha i meir, eller mindre, om du ønsker det)
  • 2 stk lime, revet skall + 0,5 dl presset saft
  • 4 dl kokosmelk

SAMSUNG CSC

Slik gjer du:

Kok opp vatn, kokosmasse og sukker til sukkeret smeltar. Avkjøl. Tilsett revet limeskall og pressa limejuice, og bland inn kokosmelka. Hell i ispinneformer og frys i eit par timar til isen er stivna.

SAMSUNG CSC

#is #hjemmelaget #heimelaga #kokos #lime #oppskrift #sommer #hjemmelagetis 

Oppskrift: Pizza bakt på pizzastein

Her kjem nåken gode tips til pizza bakt på pizzastein. Alternativt om du ikkje har pizzastein kan du faktisk bruke ei langpanne på samme måten. Ved å forvarme den osv. Ein kan jo til og med lage pizza på grillen på denne måten, mulig vi må gjere det i sommar? Om eg får Vegard med på det då ;)

SAMSUNG CSC

Start med å sette pizzsteinenen inn i ovnen og sett ovnen på 250 grader. Dryss eit lett lag med maismjøl på steinen, slik at deigen ikkje skal feste seg. Steinen skal takast utav ovnen når du har kjevla deigen ut, og den er klart til etterheving på steinen. 

Deig:

  • 75 gram fersk gjær (1,5 pk)
  • 2,5 dl lunka vatn
  • 3 ss god olivenolje
  • 1,5 ts salt
  • 0,5 ts sukker
  • 2 ts oregano og timian
  • 50 gram solsikkekjerner
  • 40 gram linfrø
  • 100 gram fullkornsmjøl av spelt
  • 200 gram speltmjøl. + litt til utbaking.

 

Slik gjer du:

  • Smuldre gjæren og rør den ut i det lunka vatnet. Tilsett deretter resten av veska, olje og kryder. Tilsett solsikkekjerner, lin og der grove mjølet og bland godt. Sikt deretter resten av mjølet inn i deigen, og elt det heile godt sammen. Deigen skal ikkje være fast, men heller ikkje veldig kleblig. 
  • La deigen stå til heving til dobbel størrelse, ca 30 min på ein lun stad.

Mens deigen hevar på ein lun stad er det det tid for å lage sausen:

Saus:

  • 1 boks hakka tomater
  • 2 ts krydderblanding av oregano og timian.
  • 2 ts hakka kvitløk
  • 2 ss hakka frisk basilikum

Bland alle ingrediensene utenom basilikumen med ein stavmikser, slik at klumpane av tomater forsvinn. Ha blandinga deretter i ein liten kjele og la den småkoke til den tjuknar litt. Ha i frisk basilikum.  Avkjøl før bruk. 

Fyll:

  • 2 pakkar mozzarellaost
  • 4 ss hakka soltørka tomater i lake
  • Spekeskinke i ønska mengde
  • Vårløk
  • Ruccola til topping etter at pizzaen er steikt. 

SAMSUNG CSC

Slik gjer du vidare:

  • Kjevle deretter ut til ein fin pizza og la den etterheve i 20 minutt på den varme steinplata. Ps, ikkje kjevle deigen ut direkte på steinplata, men gjerd et på kjøkkendisken din. Dette fordi at deigen ikkje skal feste seg fast til steinen. (Learning by doing...) 
  • Etter at deigen har forsteikt litt på steinplata skal du smøre eit tynt lag med saus på bunnen. Legg deretter resten av fyllet på pizzaen.  Steik pizzaen på 225 grader i ca 25 minutt. 
  • Enjoy!

SAMSUNG CSC

#pizza #oppskrift #pizzastein #baking #hjemmelaget #heimelaga #middag #godmat #godtno

Oppskrift: Frisk spinat- og eplesmoothie

På slike varme dagar som det er fortida er det ikkje akkurat noko anna som fristar enn ein frisk smoothie i solveggen. Det er jo heller ikkje noko som er gale med at den er frisk og sunn i tillegg, eller ka? :) Eg har laga smoothiar i mange forskjelliga variantar, og det er egentlig kun fantastien som setter ein stopper for kva du kan ha i den. Test deg fram! Her kjem i alle fall oppskrifta på denne med spinat og eple i:

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 3 håndfull spinatblad
  • 1 grønt eple
  • Saft fra ei halv sitron
  • 1dl eplejus
  • 3 ss yoghurt eller kesam

 

Bland alle ingrediensane godt sammen i ein blender eller med stavmikser.  Det blir ca 5 dl ferdig smoothie. 

Konsistensen blir som finraspa eple. Smoothien blir altså ikkje heilt fløyelsmjuk, men med litt mat i. 

SAMSUNG CSC

Eit lite tips er å legge ei skive med sitron eller appelsin som lokk. På denne måten slepp ein at insekt kan komme nedi.

SAMSUNG CSC

Oppskrifta fant eg på godt.no.

SAMSUNG CSC
 

#smoothie #spinat #godtno #matprat #jus #juice #sunnmat #sunnhet #oppskrift #frokost

Oppskrift: Nydelig glutenfri foccacia

På forrige var vi som sagt på bakgårdsparty på butikken til Kristin, og i den forbindelse fekk eg i oppdrag å bake ein glutenfri foccacia. Eg har gjort det ein gang før, men den var ikkje heilt vellykka synst eg. Denne der i mot, den skal eg definitivt lage fleire ganger. Den var både saftig og god på smak, virkelig ein suksess! :)

Nam! Den blei heldigvis godt tatt i mot av alle :)

Du treng:

  • 290 gram glutenfritt mjøl
  • 3 dl lunka vatn
  • 1 pose tørrgjær
  • 1 ts sukker
  • 2 ss olivenolje
  • Rosmarin, oliven, fetaost, soltørka tomater, olje og salt til topping. 

 

Slik gjer du:

  • Bland saman det tørre.
  • Tilsett vatnet, det er viktig at det holder ca 37 grader.
  • Bland godt i kjøkkenmaskin.
  • La deigen heve i 30 minutt under plast. Eg hadde skrudd ovnen på 50 grader før eg starta å bake, og skrudde ovnen av før eg satte inn deigen for heving. Lunt og godt :) 
  • Kle ei lita langpanne (24x30 cm) med bakepapir og smør det med olje. Hell deigen oppi og trykk de litt utover. Deigen vil ikkje dekke heile panna, men det gjer ikkje noko.
  • Lag "fingerhull" i deigen og hell over litt olivenolje og valgfri topping.
  • Steik ved 220 grader i 20-30 minutt.
Her har eg trykt deigen litt utover langpanna. Ein kan sjå at den ikkje dekker heile panna.

Oppskrifta fant eg hos DetLilleHuset.blogspot.no
 

#oppskrift #glutenfritt #glutenfri #matformagen #lavformap #smartmat

Ida

Ida, 25 år, gift med Vegard. Deler små ting fra kvardagen min, mat, reiser, DIY og interiør. :)


KONTAKT
ida_r92@hotmail.com
INSTAGRAM - @ida.rossland

Search

Bloggdesign

hits