hits

Ida Røssland

Energirike peanut- og valnøttkjeks

Endelig kjem det ei lita kjapp oppskrift som er perfekt i tursekken no i det nydelige vinterværet. 😊 Kjeksa er eit godt alternativ til sunn snacks om du velger ingredienser etter oppskrifta, men det går og fint å lage ein søtare variant ved å bruke vanlig sukker og sirup. Gode og seige blir dei uansett, ein liten ny favoritt på kjøkkenet. Oppskrifta fann eg sjølvsagt hos flinke Linda Stuhaug . 😊

Du treng:

• 100 gr salte peanøtter

• 100 gr valnøtter

• 3 ss sukrin gold (eller anna søtning)

• 1 eggekvite

• 100 g fibersirup clear (eller lys sirup)

Slik gjer du:

1. Sett ovnen på 180 grader, over-undervarme.

2. Mal nøttene i en kraftig blenar eller foodprosessor.

3. Vend inn resten av ingrediensane.

4. Bruk ei Ts til å forme gode klattar med ts på eit steikebrett med bakepapir. Trykk nåken nøtter for pynt på toppen.

5. Steik midt i ovnen i ca. 12-15 minutt, eller til dei er lett gylne og sprø på utsida. Avkjøl på rist og oppbevar i kakeboks.

Ein kan sjølvsagt bruke akkurat kva type nøtter ein vil, så lenge det blir 200 g totalt. Så her er det bare å prøve seg fram 😊 Lykke til og ha ein fin søndag vidare!

Luciabaking!

Idag er det onsdag, og kun 9 dagar til vi reiser heim til jul. Det skal bli så godt å komme heim til litt julestemning, pinnekjøtt, lutefisk, familie og venner. Men før det er heimreise, så skal eg jobbe kvar dag på butikken. I jula er det jo ekstremt travelt, men det er jo absolutt kjekt å være på jobb då. 😊  Når eg kom heim fra jobb idag så innsåg eg kva dag det var idag, så eg og Vegard baka lussekatter for første gang no. Vi fekk ikkje tak i safran på butikken då, men dei blei gode uansett.

Det er bare fantasien som setter grenser for kva figurar ein kan forme bollane som. Eg prøvde å huske tilbake til barneskulen, når vi var i Baroniet å baka lussekattar, og eg trur vi enda opp  med nåken stilige variantar. Eller ka? 😎

Du treng:

150 g smelta smør, 5 dl melk, 50 gram fersk gjær, 1 g safran eller 0,5 ts gurkemeie, 150 gr sukker, 0,5 ts salt, 2 ts kardemomme, 13 dl mjøl (ca).

Slik gjer du:

Smelt smør og tilsett melk. Bland inn safran. Smuldre gjær i bakebolle og rør inn den tempererte mjelkeblandingen. Rør inn mjøl, kardemomme, salt og sukker og elt godt i ein kjøkkenmaskin. Tilsett meir mjøl om nødvending. Deigen skal være passe fast og slippe bollen. La deigen heve under eit tørkle i ca 30 min. 

Del deigen i 20 like store emner (du kann godt dele den i fleire då bollane mine blei litt store). Trill til lange fingertjukke pølser og form ulike lussekattar. La dei heve på nytt i 15 min. Pensle med eit vispa egg og stikk rosiner der du ønsker. Steikes på 250 grader, midt i ovnen i 7 min. Avkjøl på rist. 

Og nyyyyt! Helst lunka 😋

Oppskrifta vi brukte var fra Tine.

#baking #matprat #lucia #lussekatt #lusekatt #bolle #godtno #sunt #oppskrift #hjemmelaget

Oppskrift: Brune pinner

Ein av favorittane innen julekaker, garantert! På svensk kalles det "kola kaker", som igjen betyr karamell. Så det er nok ein grunn til at dette er ein av favorittane, eg elskar jo alt med karamell!😅  Kjappe å lage er dei og, så dette er bare vinn/vinn 😊

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 150 g romtemperert smør
  • 200 g sukker
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss lys sirup
  • 12 ts malt kanel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts natron
  • 300 g hvetemel

Pensling og dryss:

  • 1 stk sammenvispet egg
  • 1 dl sukker
  • 1 dl hakka mandlar


 

  1. Forvarm ovnen til 160  °C varmluft, om du har det. 
  2. Bland smør og sukker godt sammen, og bland deretter inn resten av ingrediensane. Sikt gjerne inn kveitemjølet.
  3. Elt deigen godt. Trill pølser av deigen, og trykk dei til flate stenger å steikebrettet. 
  4. Pensle med vispa egg, og strø over perlesukker og hakka mandlar.
  5. Steik på øverste rille i ovnen i ca 15 min.
  6. Skjær stengene på skrå, i ønska størrelse, mens dei framleis er varme. Ca 2 cm lange.
  7. Avkjøl på rist og nyt!  Oppbevar i tett boks eller krukke.

 

SAMSUNG CSC

#godtno #mat #oppskrift #jul #kake #kjeks #bake #julen2017 #diy

Créme brûlée

Som nevnt tidligare så har jo Vegard hengt seg litt opp i dette med Créme brûlée. Det kjeme og går litt, men plutselig ein dag her i forrige veke så var han i gang igjen. Så når eg for på butikken måtte eg handle inn alt som trengtes for å lage, då også ein brenner.. Vel, eg kom jo sjølvsagt ikkje heim med brenner, for det hadde ikkje Walmart. Neste dag sette han verden i bevegelse og fekk Alex, ein kollega, til å kjøre han rundt på butikkane i Fort Walton heilt til han hadde fått tak i ein brenner.. hah, altså det blei jo Créme brûlée den kvelden då. Og faktisk, eg trur det må ha vært den einaste Créme brûléen eg nåken gang har ete opp . Til vanlig så klarer eg dei faktisk ikkje, så denne oppskrifta i fra MatPrat er virkelig å anbefale 😃

SAMSUNG CSC

Til 6 stk treng du:

  • 1 stk vaniljestang
  • 2 dl kremflløyte
  • 2 dl mjelk
  • 75 g sukker
  • 4 stk eggeplomme
  • ca. 75 g sukker til karamell på toppen

 

Han kjøpte ein heilt vanlig brenner på ein jernvarebutikk. Ikkje nåke som var spesielt tiltenkt mat og slikt, men den gjere den samme jobben.

SAMSUNG CSC

Slik gjer du:

  • Snitt vaniljestanga på langs og skrap ut frøa med ei skei. Kok opp fløyte, mjelk, sukker, vaniljestang og frø.
  • Avkjøl mjelkeblandingen.
  • Visp sammen eggeplommene, tilsett mjelkeblandingen mens du rører godt.
  • Sil blandinga og hell det over i ildfaste porsjonsformer. Sett formene i ei djup langpanne/ ildfastform, hell i vatn opp til ca 1/3 av formene. Det kan være ein fordel at vatnet er varma opp.

 

SAMSUNG CSC

  • Steik i ovn på nederste rille på 150 °C, ca. 30-40 minutter. Desserten skal kjennast litt fast når du trykker lett på den.
  • Avkjøl litt og dryss over et tynt lag med brunt sukker (vanlig sukker kan også brukes). Bruk brenneren for å få sukkeret på toppen smelta. Du kan og sette dei under grillelement i 2-3 minutt.

SAMSUNG CSC

Slik ser dei ut etter ein runde med brenneren. Det kan være lurt å ha litt tålmodighet her, men når sukkeret først smelter, då skjer det fort. 😊

SAMSUNG CSC

Du kan fint lage dei ein dag og to i forveien og oppbevare i kjøleskap, men dryss ikkje sukkeret på før rett før servering. Skal dei oppbevarast i kjøleskap så kan det være lurt å ta dei utav kjøleskapet ca 1 time før servering, slik at dei kan få romtemperere seg litt. Strø deretter sukker på og brenn til karamell 😊

SAMSUNG CSC

Nyt!😊

#oppskrift #matprat #matblogg #iviusa #student #dessert #detsoteliv #søteliv #søt #frankrike #usa #nrkmat 

Oppskrift: Serinerkaker

Fjerde søndag i advent og siste innspurt i julegaver! Kanskje du ikkje er ferdig og treng eit siste tips? Etande julegaver er veldig koselig å få til jul, og ikkje minst når dei er lagt på eit fint og pynta glas. Den siste oppskrifta med julekaker blir Serinerkaker. Dette er heller ikkje kaker eg er vane med å bake heime, men enkle kaker som gjekk rett ned!

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 150 gram mjukt smør
  • 250 gram mjøl
  • 100 gram sukker
  • 1 egg
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • Perlesukker, hakka mandlar og eggekvite til pensling

 

Slik gjer du:

  • Sett steikeovnen på 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir.
  • Smuldre smøret med mjøl, bakepulver og vaniljesukker. Pisk sukker og egg sammen, og tilsett det i deigen. Rør godt.
  • Trill deigen til ei lang pølse og skjær pølsa i like store stykker. Trill deretter kuler av stykkene og sett på bakepapiret. Eg fekk 25 kaker per plate.
  • Trykk forsiktig med ein gaffel på kakene, slik at dei blir flate og får riller.
  • Pensle på eggekvite og dryss perlesukker og mandlar på toppen. 
  • Steik kakene midt i ovnen i ca 10 -15 minutt, til dei er gyldne og fine. 
  • Avkjøl på rist og oppbevar tørt og tett i ein boks.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
 

#idarosslandjul #baking #mat #godtno #matprat #heimelaga  #diy #serinerkjeks #jul #serinakake

Oppskrift: Havreflarn

Ka er vel bedre enn karameliserte kjeks? Dette er og blir ein favoritt hos meg, og hadde det ikkje vært for samvittigheten min så hadde eg lett trykt i meg heile ladningen på ein kveld. Enkle å lage er dei og, med ingredienser som dei fleste nok har i kjøkkenskapa sine. 

Du treng:

  • 75 gram smør
  • 1 egg
  • 100 gram sukker
  • 1 ts bakepulver

 

Slik gjer du:

  • Sett steikeovnen på 200 grader.
  • Smelt smøret i ei panne, og hell smøret over havregryna.
  • Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
  • Tilsett bakepulver i eggedosisen, og bland inn smøret og havregrynet. Blad godt.
  • Før du tar fordeler deigen på bakepapirkledd steikeplate så kan du godt la den stå litt, slik at deigen blir litt tjukkare.
  • Legg ca 9 deigklumpar på ei steikeplate. Bruk ei teskei, kjeksa kjem til å sige veldig utøve. 
  • Steik ica 6-7 minutt midt i ovnen. Ta kjeksa ut når dei begynner å bli gyldne i kantane. 
  • Avkjøl først på steikeplata, før du tar dei øve på ei rist der dei kan kjøle heilt. Flyttar du dei for tidlig så vil dei enten bli ødelagte eller krølle seg. 

Om du vil kan du og tilsette litt hakka sjokolade i deigen, då vil dei få ein deilig sjokoladesmak. 

#idarosslandjul #godtno #oppskrift #baking #heimelaga #hjemmelaga #tineno #matprat #syvsorter

Sjakkruter

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 250 g mjøl 
  • 100 g melis
  • 180 g godt smør
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ss kakao

 

Slik gjer du:

  • Bland mjøl og melis. Bruk gjerne eit dørslag, slik at det ikkje kjem klumpar i deigen.
  • Smuldre over mjukt smør og kna deigen sammen.
  • Del deigen i to like store delar. Kna inn vaniljesukker i den ene delen og kakao i den andre.
  •  Trill ut to hvite og to mørke stenger. Legg lys stang ved siden av mørk stang i to lag, slik at du får sjakkmønster. Trykk lett sammen og la stå kaldt til deigen har stivnet noe (ca. 30 min).
  •  Skjer skiver på ca 1 cm og legg den på bakepapirkledd stekeplate. Eg trykte dei litt flate og.
  • SteiSjakkk kakene midt i ovnen ved 175°C i 10 minutter. Avkjøles på rist.

 

Oppskrifta er henta fra detsoteliv.blogg.no

SAMSUNG CSC

Om du vil kan du putte kakene på eit fint glas og pynt opp, vips så har du ein julepresang i boks :)

SAMSUNG CSC

 #idarosslandjul #oppskrift #baking #melange #oppskrift #diy #hjemmelaga #godtno #matprat

Oppskrift: Brente mandler

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 300 g mandlar
  • 100 g sukker eller melis
  • 1 dl vatn
  • Bakepapir
  • Litt olje til å smøre bakepapiret med

Slik gjer du:

  • Pensle pakepapiret med olje
  • Bland vatn, sukker og mandlar sammen i ei panne på medium varme
  • Rør underveis og pass på heile tida. Vatnet skal fordampe.
  • Når vatnet er ferdig fordampa skrur du varmen opp litt og sukkeret begynne å sjå tørt ut. Rør godt slik at ingenting svir!
  • Rør til sukkeret nok ein gang har løyst seg opp og har blitt karamellisert.
  • Tøm mandlane ut på bakepapiret og fordel dei utover. Bruk to tresleiver til å fordele, då sukkeret fortsatt er veldig varmt.
  • La dei kjølne på bakepapiret mens du brekk dei i fra kvarandre.
  • Oppbevar tørt og i eit tett glas.

Tips: du kan og tilsette forskjellige smakar til blandinga, som feks; salt, kanel, chili, vaniljesukker, kakao osv. Bare fantasien setter ein stopper her.

 

 
 
Knyte eit lite hamptau og julekuler rundt eit glas fylt med brente mandlar. Nydelig som julegave til den som har alt :)
 

SAMSUNG CSC
 
SAMSUNG CSC
#oppskrift #diy #hjemmelaga #brentemandler #snacks #godtno #detsoteliv #sukker #søtt #gavetips #idarosslandjul

Bakehelg

Helg og storm ute har betydd innedag og baking.  Etter at eg hadde kjørt Mats og Marie til flyet for eg heim og bakte havreflarn og brente mandlar, sjakkrutene laga eg på fredag. Eine ladningen av brente mandlar blei rett og slett for brent, så eg hakka dei opp til krokanbitar til is. Eg var og ein tur i skogen. Istadenfor å betale 400 kr for eit lite juletre på Plantasjen, så var eg å henta meg ei lita furu som eg har sett i vase. No begynner det å bli klart til årets vennejulebord på lørdag!


 

Nåken som vil ha oppskrifter? :)

#idarosslandjul #baking #mat #godtno #matprat #heimelaga 

Ida

Ida, 25 år, gift med Vegard. Deler små ting fra kvardagen min, mat, reiser, DIY og interiør. :)


KONTAKT
ida_r92@hotmail.com
INSTAGRAM - @ida.rossland

Search

Bloggdesign