hits

Matoppskrift: Stt

Energirike peanut- og valnttkjeks

Endelig kjem det ei lita kjapp oppskrift som er perfekt i tursekken no i det nydelige vintervret. 😊 Kjeksa er eit godt alternativ til sunn snacks om du velger ingredienser etter oppskrifta, men det gr og fint lage ein stare variant ved bruke vanlig sukker og sirup. Gode og seige blir dei uansett, ein liten ny favoritt p kjkkenet. Oppskrifta fann eg sjlvsagt hos flinke Linda Stuhaug . 😊

Du treng:

• 100 gr salte peantter

• 100 gr valntter

• 3 ss sukrin gold (eller anna stning)

• 1 eggekvite

• 100 g fibersirup clear (eller lys sirup)

Slik gjer du:

1. Sett ovnen p 180 grader, over-undervarme.

2. Mal nttene i en kraftig blenar eller foodprosessor.

3. Vend inn resten av ingrediensane.

4. Bruk ei Ts til forme gode klattar med ts p eit steikebrett med bakepapir. Trykk nken ntter for pynt p toppen.

5. Steik midt i ovnen i ca. 12-15 minutt, eller til dei er lett gylne og spr p utsida. Avkjl p rist og oppbevar i kakeboks.

Ein kan sjlvsagt bruke akkurat kva type ntter ein vil, s lenge det blir 200 g totalt. S her er det bare prve seg fram 😊 Lykke til og ha ein fin sndag vidare!

Luciabaking!

Idag er det onsdag, og kun 9 dagar til vi reiser heim til jul. Det skal bli s godt komme heim til litt julestemning, pinnekjtt, lutefisk, familie og venner. Men fr det er heimreise, s skal eg jobbe kvar dag p butikken. I jula er det jo ekstremt travelt, men det er jo absolutt kjekt vre p jobb d. 😊  Nr eg kom heim fra jobb idag s innsg eg kva dag det var idag, s eg og Vegard baka lussekatter for frste gang no. Vi fekk ikkje tak i safran p butikken d, men dei blei gode uansett.

Det er bare fantasien som setter grenser for kva figurar ein kan forme bollane som. Eg prvde huske tilbake til barneskulen, nr vi var i Baroniet baka lussekattar, og eg trur vi enda opp  med nken stilige variantar. Eller ka? 😎

Du treng:

150 g smelta smr, 5 dl melk, 50 gram fersk gjr, 1 g safran eller 0,5 ts gurkemeie, 150 gr sukker, 0,5 ts salt, 2 ts kardemomme, 13 dl mjl (ca).

Slik gjer du:

Smelt smr og tilsett melk. Bland inn safran. Smuldre gjr i bakebolle og rr inn den tempererte mjelkeblandingen. Rr inn mjl, kardemomme, salt og sukker og elt godt i ein kjkkenmaskin. Tilsett meir mjl om ndvending. Deigen skal vre passe fast og slippe bollen. La deigen heve under eit trkle i ca 30 min. 

Del deigen i 20 like store emner (du kann godt dele den i fleire d bollane mine blei litt store). Trill til lange fingertjukke plser og form ulike lussekattar. La dei heve p nytt i 15 min. Pensle med eit vispa egg og stikk rosiner der du nsker. Steikes p 250 grader, midt i ovnen i 7 min. Avkjl p rist. 

Og nyyyyt! Helst lunka 😋

Oppskrifta vi brukte var fra Tine.

#baking #matprat #lucia #lussekatt #lusekatt #bolle #godtno #sunt #oppskrift #hjemmelaget

Oppskrift: Brune pinner

Ein av favorittane innen julekaker, garantert! P svensk kalles det "kola kaker", som igjen betyr karamell. S det er nok ein grunn til at dette er ein av favorittane, eg elskar jo alt med karamell!😅  Kjappe lage er dei og, s dette er bare vinn/vinn 😊

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 150 g romtemperert smr
  • 200 g sukker
  • 2 stk eggeplomme
  • 1 ss lys sirup
  • 12 ts malt kanel
  • 1 ts vaniljesukker
  • 1 ts natron
  • 300 g hvetemel

Pensling og dryss:

  • 1 stk sammenvispet egg
  • 1 dl sukker
  • 1 dl hakka mandlar


 

  1. Forvarm ovnen til 160  C varmluft, om du har det. 
  2. Bland smr og sukker godt sammen, og bland deretter inn resten av ingrediensane. Sikt gjerne inn kveitemjlet.
  3. Elt deigen godt. Trill plser av deigen, og trykk dei til flate stenger steikebrettet. 
  4. Pensle med vispa egg, og str over perlesukker og hakka mandlar.
  5. Steik p verste rille i ovnen i ca 15 min.
  6. Skjr stengene p skr, i nska strrelse, mens dei framleis er varme. Ca 2 cm lange.
  7. Avkjl p rist og nyt!  Oppbevar i tett boks eller krukke.

 

SAMSUNG CSC

#godtno #mat #oppskrift #jul #kake #kjeks #bake #julen2017 #diy

Crme brle

Som nevnt tidligare s har jo Vegard hengt seg litt opp i dette med Crme brle. Det kjeme og gr litt, men plutselig ein dag her i forrige veke s var han i gang igjen. S nr eg for p butikken mtte eg handle inn alt som trengtes for lage, d ogs ein brenner.. Vel, eg kom jo sjlvsagt ikkje heim med brenner, for det hadde ikkje Walmart. Neste dag sette han verden i bevegelse og fekk Alex, ein kollega, til kjre han rundt p butikkane i Fort Walton heilt til han hadde ftt tak i ein brenner.. hah, alts det blei jo Crme brle den kvelden d. Og faktisk, eg trur det m ha vrt den einaste Crme brlen eg nken gang har ete opp . Til vanlig s klarer eg dei faktisk ikkje, s denne oppskrifta i fra MatPrat er virkelig anbefale 😃

SAMSUNG CSC

Til 6 stk treng du:

  • 1 stk vaniljestang
  • 2 dl kremfllyte
  • 2 dl mjelk
  • 75 g sukker
  • 4 stk eggeplomme
  • ca. 75 g sukker til karamell p toppen

 

Han kjpte ein heilt vanlig brenner p ein jernvarebutikk. Ikkje nke som var spesielt tiltenkt mat og slikt, men den gjere den samme jobben.

SAMSUNG CSC

Slik gjer du:

  • Snitt vaniljestanga p langs og skrap ut fra med ei skei. Kok opp flyte, mjelk, sukker, vaniljestang og fr.
  • Avkjl mjelkeblandingen.
  • Visp sammen eggeplommene, tilsett mjelkeblandingen mens du rrer godt.
  • Sil blandinga og hell det over i ildfaste porsjonsformer. Sett formene i ei djup langpanne/ ildfastform, hell i vatn opp til ca 1/3 av formene. Det kan vre ein fordel at vatnet er varma opp.

 

SAMSUNG CSC

  • Steik i ovn p nederste rille p 150 C, ca. 30-40 minutter. Desserten skal kjennast litt fast nr du trykker lett p den.
  • Avkjl litt og dryss over et tynt lag med brunt sukker (vanlig sukker kan ogs brukes). Bruk brenneren for f sukkeret p toppen smelta. Du kan og sette dei under grillelement i 2-3 minutt.

SAMSUNG CSC

Slik ser dei ut etter ein runde med brenneren. Det kan vre lurt ha litt tlmodighet her, men nr sukkeret frst smelter, d skjer det fort. 😊

SAMSUNG CSC

Du kan fint lage dei ein dag og to i forveien og oppbevare i kjleskap, men dryss ikkje sukkeret p fr rett fr servering. Skal dei oppbevarast i kjleskap s kan det vre lurt ta dei utav kjleskapet ca 1 time fr servering, slik at dei kan f romtemperere seg litt. Str deretter sukker p og brenn til karamell 😊

SAMSUNG CSC

Nyt!😊

#oppskrift #matprat #matblogg #iviusa #student #dessert #detsoteliv #steliv #st #frankrike #usa #nrkmat 

Oppskrift: Serinerkaker

Fjerde sndag i advent og siste innspurt i julegaver! Kanskje du ikkje er ferdig og treng eit siste tips? Etande julegaver er veldig koselig f til jul, og ikkje minst nr dei er lagt p eit fint og pynta glas. Den siste oppskrifta med julekaker blir Serinerkaker. Dette er heller ikkje kaker eg er vane med bake heime, men enkle kaker som gjekk rett ned!

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 150 gram mjukt smr
  • 250 gram mjl
  • 100 gram sukker
  • 1 egg
  • 2 ts bakepulver
  • 2 ts vaniljesukker
  • Perlesukker, hakka mandlar og eggekvite til pensling

 

Slik gjer du:

  • Sett steikeovnen p 200 grader og dekk ei steikeplate med bakepapir.
  • Smuldre smret med mjl, bakepulver og vaniljesukker. Pisk sukker og egg sammen, og tilsett det i deigen. Rr godt.
  • Trill deigen til ei lang plse og skjr plsa i like store stykker. Trill deretter kuler av stykkene og sett p bakepapiret. Eg fekk 25 kaker per plate.
  • Trykk forsiktig med ein gaffel p kakene, slik at dei blir flate og fr riller.
  • Pensle p eggekvite og dryss perlesukker og mandlar p toppen. 
  • Steik kakene midt i ovnen i ca 10 -15 minutt, til dei er gyldne og fine. 
  • Avkjl p rist og oppbevar trt og tett i ein boks.

SAMSUNG CSC

SAMSUNG CSC
 

#idarosslandjul #baking #mat #godtno #matprat #heimelaga  #diy #serinerkjeks #jul #serinakake

Oppskrift: Havreflarn

Ka er vel bedre enn karameliserte kjeks? Dette er og blir ein favoritt hos meg, og hadde det ikkje vrt for samvittigheten min s hadde eg lett trykt i meg heile ladningen p ein kveld. Enkle lage er dei og, med ingredienser som dei fleste nok har i kjkkenskapa sine. 

Du treng:

  • 75 gram smr
  • 1 egg
  • 100 gram sukker
  • 1 ts bakepulver

 

Slik gjer du:

  • Sett steikeovnen p 200 grader.
  • Smelt smret i ei panne, og hell smret over havregryna.
  • Pisk egg og sukker til luftig eggedosis.
  • Tilsett bakepulver i eggedosisen, og bland inn smret og havregrynet. Blad godt.
  • Fr du tar fordeler deigen p bakepapirkledd steikeplate s kan du godt la den st litt, slik at deigen blir litt tjukkare.
  • Legg ca 9 deigklumpar p ei steikeplate. Bruk ei teskei, kjeksa kjem til sige veldig utve. 
  • Steik ica 6-7 minutt midt i ovnen. Ta kjeksa ut nr dei begynner bli gyldne i kantane. 
  • Avkjl frst p steikeplata, fr du tar dei ve p ei rist der dei kan kjle heilt. Flyttar du dei for tidlig s vil dei enten bli delagte eller krlle seg. 

Om du vil kan du og tilsette litt hakka sjokolade i deigen, d vil dei f ein deilig sjokoladesmak. 

#idarosslandjul #godtno #oppskrift #baking #heimelaga #hjemmelaga #tineno #matprat #syvsorter

Sjakkruter

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 250 g mjl 
  • 100 g melis
  • 180 g godt smr
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 ss kakao

 

Slik gjer du:

  • Bland mjl og melis. Bruk gjerne eit drslag, slik at det ikkje kjem klumpar i deigen.
  • Smuldre over mjukt smr og kna deigen sammen.
  • Del deigen i to like store delar. Kna inn vaniljesukker i den ene delen og kakao i den andre.
  •  Trill ut to hvite og to mrke stenger. Legg lys stang ved siden av mrk stang i to lag, slik at du fr sjakkmnster. Trykk lett sammen og la st kaldt til deigen har stivnet noe (ca. 30 min).
  •  Skjer skiver p ca 1 cm og legg den p bakepapirkledd stekeplate. Eg trykte dei litt flate og.
  • SteiSjakkk kakene midt i ovnen ved 175C i 10 minutter. Avkjles p rist.

 

Oppskrifta er henta fra detsoteliv.blogg.no

SAMSUNG CSC

Om du vil kan du putte kakene p eit fint glas og pynt opp, vips s har du ein julepresang i boks :)

SAMSUNG CSC

 #idarosslandjul #oppskrift #baking #melange #oppskrift #diy #hjemmelaga #godtno #matprat

Oppskrift: Brente mandler

SAMSUNG CSC

Du treng:

  • 300 g mandlar
  • 100 g sukker eller melis
  • 1 dl vatn
  • Bakepapir
  • Litt olje til smre bakepapiret med

Slik gjer du:

  • Pensle pakepapiret med olje
  • Bland vatn, sukker og mandlar sammen i ei panne p medium varme
  • Rr underveis og pass p heile tida. Vatnet skal fordampe.
  • Nr vatnet er ferdig fordampa skrur du varmen opp litt og sukkeret begynne sj trt ut. Rr godt slik at ingenting svir!
  • Rr til sukkeret nok ein gang har lyst seg opp og har blitt karamellisert.
  • Tm mandlane ut p bakepapiret og fordel dei utover. Bruk to tresleiver til fordele, d sukkeret fortsatt er veldig varmt.
  • La dei kjlne p bakepapiret mens du brekk dei i fra kvarandre.
  • Oppbevar trt og i eit tett glas.

Tips: du kan og tilsette forskjellige smakar til blandinga, som feks; salt, kanel, chili, vaniljesukker, kakao osv. Bare fantasien setter ein stopper her.

 

 
 
Knyte eit lite hamptau og julekuler rundt eit glas fylt med brente mandlar. Nydelig som julegave til den som har alt :)
 

SAMSUNG CSC
 
SAMSUNG CSC
#oppskrift #diy #hjemmelaga #brentemandler #snacks #godtno #detsoteliv #sukker #stt #gavetips #idarosslandjul

Bakehelg

Helg og storm ute har betydd innedag og baking.  Etter at eg hadde kjrt Mats og Marie til flyet for eg heim og bakte havreflarn og brente mandlar, sjakkrutene laga eg p fredag. Eine ladningen av brente mandlar blei rett og slett for brent, s eg hakka dei opp til krokanbitar til is. Eg var og ein tur i skogen. Istadenfor betale 400 kr for eit lite juletre p Plantasjen, s var eg  henta meg ei lita furu som eg har sett i vase. No begynner det bli klart til rets vennejulebord p lrdag!


 

Nken som vil ha oppskrifter? :)

#idarosslandjul #baking #mat #godtno #matprat #heimelaga 

INSTAGRAM - @ida.rossland